Junior Edu - Żywienie Konferencja
Organizacja
Miejsce konferencji :
Sala konferencyjna im. Bydgoskiego Marca 1981
Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy,
ul. Jagiellońska 3
DATA: 13 listopada 2024 roku
Nawyki żywieniowe, wypracowane w dzieciństwie, często są kontynuowane w życiu dorosłym. Dlatego istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny. W tym celu Ministerstwo Edukacji i Nauki przygotowało program edukacji żywieniowej uczniów szkół podstawowych w klasach I-VI pn.
Junior-Edu-Żywienie (JEŻ).
Pogłębiający się problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży spowodował podjęcie działań edukacyjnych w środowisku szkolnym, obejmującym uczniów, nauczycieli i rodziców. Program wspiera działania realizowane w ramach Narodowego Programu Wsparcia Uczniów po Pandemii. Obejmuje swoim zasięgiem 2170 szkół z całej Polski i zakłada przeszkolenie nauczycieli w zakresie edukacji żywieniowej z zarejestrowanych szkół oraz prowadzenie dalszych szkoleń wśród kadry pedagogicznej.
Program
15.00 – 15.30 |
Otwarcie konferencji |
15.30 – 16.00 |
Zachowania żywieniowe uczniów klas I-VI szkół podstawowych |
16.00 – 16.30
|
W sidłach popkultury. Ryzyko zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży
|
16.30 – 17.00 |
Założenia i cele zadania „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych |
17.00 – 17.15
|
Przedstawienie założeń i regulaminu ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół podstawowych pn. „Planetę szanuję, żywności nie marnuję” |
17.15 – 17.30 |
Przedstawienie założeń i regulaminu ogólnopolskiego konkursu dla nauczycieli szkół podstawowych pn. „Edukator Żywienia” |
17.30 |
Podsumowanie konferencji |
Cel
Głównym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI w szkołach podstawowych w całej Polsce. Nauczyciele mają możliwość udziału w certyfikowanych szkoleniach oraz korzystania z materiałów edukacyjnych, wśród których znajdują się scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów w grupach wiekowych 7-9 lat oraz 10-13 lat.