Opinie Klientów

Wychowanie fizyczne, promocja zdrowia

wychowanie fizyczne, promocja zdrowia

Junior Edu - Żywienie Konferencja

Organizacja

Miejsce konferencji : 

Sala konferencyjna im. Bydgoskiego Marca 1981

Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy,
ul. Jagiellońska 3 

DATA: 13 listopada 2024 roku

Nawyki żywieniowe, wypracowane w dzieciństwie, często są kontynuowane w życiu dorosłym. Dlatego istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny. W tym celu Ministerstwo Edukacji i Nauki przygotowało program edukacji żywieniowej uczniów szkół podstawowych w klasach I-VI pn. 
Junior-Edu-Żywienie (JEŻ).

Pogłębiający się problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży spowodował podjęcie działań edukacyjnych w środowisku szkolnym, obejmującym uczniów, nauczycieli i rodziców. Program wspiera działania realizowane w ramach Narodowego Programu Wsparcia Uczniów po Pandemii. Obejmuje swoim zasięgiem 2170 szkół z całej Polski i zakłada przeszkolenie nauczycieli w zakresie edukacji żywieniowej z zarejestrowanych szkół oraz prowadzenie dalszych szkoleń wśród kadry pedagogicznej.

Program

15.00 – 15.30

Otwarcie konferencji
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW w Warszawie.
Grażyna Dziedzic, Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty

15.30 – 16.00

Zachowania żywieniowe uczniów klas I-VI szkół podstawowych
z województwa kujawsko-pomorskiego oraz ich dane antropometryczne
i składu ciała w kontekście danych ogólnopolskich

16.00 – 16.30

 

W sidłach popkultury. Ryzyko zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży

 

16.30 17.00

Założenia i cele zadania „Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych
z
badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych. Akronim Junior-Edu-Żywienie (JEŻ-Bis)”

17.00 17.15

 

Przedstawienie założeń i regulaminu ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół podstawowych pn. „Planetę szanuję, żywności nie marnuję”  

17.15 17.30

Przedstawienie założeń i regulaminu ogólnopolskiego konkursu dla nauczycieli szkół podstawowych pn. „Edukator Żywienia”

17.30

Podsumowanie konferencji

Cel

Głównym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI w szkołach podstawowych w całej Polsce. Nauczyciele mają możliwość udziału w certyfikowanych szkoleniach oraz korzystania z materiałów edukacyjnych, wśród których znajdują się scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów w grupach wiekowych 7-9 lat oraz 10-13 lat.

Załóż konto lub zaloguj się i zgłoś udział w szkoleniu

Jestem nowym użytkownikiem i chcę korzystać z usług serwisu: rejestracja na szkolenia, obsługa szkoleń itd.

Zarejestruj się

lub załóż konto uproszczone i loguj się tylko przez link

Szybka rejestracja

Posiadam już konto

Przypomnij hasło Ponownie wyślij link aktywacyjny

lub zaloguj się przez

google facebook

Opcje strony

do góry